Winnaar 'Hand van Vlaanderen' uit eigen huis!

Zoals jullie misschien al op deze website of op onze Facebookpagina zagen, was het op 24 september WereldDovenDag. Deze ging dit jaar door in onze eigen stad, Gent.

De hele dag was gevuld met tal van activiteiten; van workshops, een initiatiecursus Vlaamse Gebarentaal, een infosessie rond Doven en Werk, een goochelshow tot een talentenbeurs, waar doven anderen met hun speciale talent en/of hobby konden laten kennismaken. Besluitend kunnen we stellen, dat het aangename dag was voor jong en oud, horend en niet horend!

Tijdens de WereldDovenDag werd de winnaar van de 'Hand van Vlaanderen' bekend gemaakt. Deze prijs wordt overhandigd aan een persoon of een groep, die zich in het voorbije jaar verdienstelijk heeft gemaakt voor de Vlaamse dovengemeenschap. De winnaar van de 'Hand van Vlaanderen' was dit jaar iemand uit ons eigen midden. Namelijk Wilfried De Graef . Het is een erkenning van zijn vrijwillige inzet voor doven in derdewereldlanden. Dit doet hij al jaar en dag in Tanzania.  Samen met onder andere zijn echtgenote gaat hij naar Kigoma om er te helpen bij het uitbouwen van een coöperatie, die bestaat uit een naaiatelier, een meubelmakerij en schrijnwerkerij. Bijna al hun vakantietijd steken Wilfried en zijn echtgenote in dit project. Hun laatste realisaties zijn het oprichten van een winkeltje om gemaakte kledij te verkopen, het uitbouwen van het naaiatelier en het verder uitwerken van een woordenboek gebarentaal. Daarnaast zet Wilfried zich met volle overgave in voor de dovenzorg en dovengemeenschap in Vlaanderen. Bijvoorbeeld als werknemer van Compagnie Emmaüs, waar hij contextbegeleider is van enkele bewoners.

Bij deze nogmaals een dikke proficiat aan onze prijswinnaar. Zelf zegt Wilfried hierover: "Deze prijs geeft me de stimulans om me meer in te zetten voor dovengemeenschap. Dit is mijn missie en visie die ik graag wil volgen als aangesloten lid bij de Broeders van Liefde."

Wilfried De Graef met zijn prijs - de Hand van Vlaanderen