Erfgoeddag Huis van Alijn - 23 april 2017

Op 23 april 2017 vindt een nieuwe editie van de 'Erfgoeddag' plaats. Het Huis van Alijn in Gent doet al vele jaren mee aan dit evenement, dat elk jaar rond een specifiek thema draait. Dit jaar is het thema: Zorg.

Hoewel het begrip 'zorg' ruim kan worden geïnterpreteerd, was voor het Huis van Alijn de keuze snel gemaakt: het menselijk aspect zou centraal worden gesteld.

Hoe kan de erfgoedsector zorgen voor toegankelijke activiteiten? Hoe kan ervoor gezorgd worden dat ook de meest kwestbaren binnen de samenleving kunnen genieten van ons erfgoed? Op deze vragen zoekt het Huis van Alijn al langer naar antwoorden. Intensief onderzoek en nauwe samenwerking met mensen uit de zorgsector resulteerden de jongste jaren dan ook in een toegankelijker aanbod. Het Huis van Alijn wil drempels wegwerken, zodat meer mensen met het museum, de collectie en de werking kunnen kennismaken. Naar aanleiding van de Erfgoeddag wordt het aanbod van het Huis van Alijn voor iedereen in de kijker geplaatst, doven en slechthorenden incluis!

VISIOGUIDE

Doven en slechthorenden kunnen in het Huis van Alijn de verhalen van het dagelijkse leven in de twintigste eeuw beleven. Een visioguide in Vlaamse Gebarentaal met Nederlandstalige ondertiteling neemt de bezoeker mee in het museum. Aan de museumbalie worden er tablets ter beschikking gesteld. 23 fragmenten laten de bezoeker op eigen tempo kennismaken met 23 museumkamers en nodigen uit om te kijken, lezen en inspireren.

HET LEVEN ZOALS HET WAS IN VLAAMSE GEBARENTAAL

De rondleiding ‘Het leven zoals het was’ is de ideale introductie voor wie als dove of slechthorende wil kennismaken met het museum. Een dove gids deelt zijn passie voor het dagelijkse leven in de 20ste eeuw in Vlaanderen via Vlaamse Gebarentaal met de bezoekers.

Op 23 april 2017 om 14 uur en 17.30 uur. Stemtolk is aanwezig. Het Huis van Alijn, Kraanlei 61, 9000 Gent.