Gent

Foto-impressie Straatfeest 2017

Het is alweer enige tijd geleden, ons Straatfeest om daarmee de renovatie van Van den Heckestraat te vieren. De straat, waar onze hoofdlocatie te vinden is, werd omgebouwd tot een zogenaamde 'leefstraat'.

De feestelijke opening van die 'leefstraat' vond begin september plaats. Ons eigen jaarlijkse Straatfeest stond dan ook in het teken van de feestelijke opening van de vernieuwde Van den Heckestraat. De foto's die toen werden genomen, willen wij u niet onthouden:

Het nieuwe zorglandschap

Zorg verandert. Wat voorheen een gegeven was, is in 2017 meestal compleet anders. Dat heeft alles te maken met de invoering van de zogenaamde Persoonsvolgende Financiering (PVF). Compagnie Emmaüs biedt al jaren zorg op maat aan cliënten/bewoners. Maar ook wij zullen moeten veranderen. Wij zullen de specifieke noden van cliënten/bewoners moeten proberen te achterhalen door met hen in dialoog te gaan. Vervolgens kijken wij of we kunnen helpen én op welke manier dit het beste zou kunnen.

Erfgoeddag Huis van Alijn - 23 april 2017

Op 23 april 2017 vindt een nieuwe editie van de 'Erfgoeddag' plaats. Het Huis van Alijn in Gent doet al vele jaren mee aan dit evenement, dat elk jaar rond een specifiek thema draait. Dit jaar is het thema: Zorg.

Hoewel het begrip 'zorg' ruim kan worden geïnterpreteerd, was voor het Huis van Alijn de keuze snel gemaakt: het menselijk aspect zou centraal worden gesteld.

Het Gentse circulatieplan in gebarentaal

Sinds 3 april heeft de stad Gent een nieuw verkeerscirculatieplan. Bedoeling daarvan in de stad meer autoluw te maken.

De voorzieningen van Compagnie Emmaüs bevinden zich in de deelgemeente Ledeberg. Ook daar wordt dagelijks ervaren dat het autoverkeer een bijzonder grote impact heeft. De smalle straten zijn feitelijk niet geschapen voor het intensieve gebruik met de auto. Parkeren is een constante onmogelijkheid.

Winnaar 'Hand van Vlaanderen' uit eigen huis!

Zoals jullie misschien al op deze website of op onze Facebookpagina zagen, was het op 24 september WereldDovenDag. Deze ging dit jaar door in onze eigen stad, Gent.

De hele dag was gevuld met tal van activiteiten; van workshops, een initiatiecursus Vlaamse Gebarentaal, een infosessie rond Doven en Werk, een goochelshow tot een talentenbeurs, waar doven anderen met hun speciale talent en/of hobby konden laten kennismaken. Besluitend kunnen we stellen, dat het aangename dag was voor jong en oud, horend en niet horend!

Historie

Nood aan gediversifieerde zorgvormen

 

De Broeders van Liefde toonden al heel vroeg hun belangstelling voor de volwassen doven en de dovengemeenschap. Zij stichtten in 1823 een doveninstituut voor meisjes te Gent en in 1825 één voor jongens. Enkele jaren later werd een doveninstituut voor jongens en meisjes opgericht te Brussel.